top of page

CONNECT MIRROR NEURON FOCUS THERAPY ( CMFT)

``CMFT laat je gezien en gehoord voelen´´

Wat is Connect Mirror neuron Focus Therapy (CMFT)?


CMFT is een milde en doeltreffend therapievorm om talloze klachten aan te pakken.

De focus bij CMFT is het lichaam. Het lichaam is de tool dat wij bij CMFT gebruiken om verwerking te laten plaats vinden. Het lichaam is namelijk het opslagruimte van wat je tot nu toe hebt ervaren en kent als geen ander wat je nodig hebt om te kunnen herstellen. Door ingrijpende gebeurtenissen kan de verbinding met het lichaam minder zijn, waardoor je meer in het hoofd gaat zitten. Dit allemaal om de pijn die gekoppeld is aan die ervaring te vermijden. Het enige nadeel is dat wat er ``niet mag zijn´´, niet kan herstellen. Dat veroorzaakt op langere termijn klachten. Je kan  bijvoorbeeld denken aan lichamelijke klachten, stressklachten, slaapproblemen, hechting & bindingsproblemen, angstklachten enzovoort.

Om verwerking te stimuleren faciliteert de hulpverlener jou om weer verbinding te maken met het lichaam.

Wat kan je verwachten?

De hulpverlener faciliteert de verbinding met het lichaam door een veilige omgeving te creëren en waarborgen. Tijdens de verwerkingsproces sta je niet alleen voor maar kan je rekenen op de betrokkenheid en steun van de hulpverlener. 

Je bespreekt samen met de hulpverlener wat je klacht is en-/of in welke situatie het zich voordoet. Vervolgens richt je de aandacht op de  plek in het lichaam waar je de klacht ervaart. Je blijft vervolgens samen met de hulpverlener met je volle aandacht erbij. Dit betekent dat er zo min mogelijk wordt gepraat, maar ervaren. Het is om te voorkomen dat je gaat redeneren en verklaren, met het hoofd aan de slag gaat en minder het lichaam het verwerkingsproces laat doen. De hulpverlener kan op sommige momenten ervoor kiezen om het verwerkingsproces te faciliteren, door je gerust te stellen of door af te stemmen met jou.

Resultaten?

Door de betrokkenheid van de hulpverlener en de oogcontact tussen jullie tijdens de sessie, worden de neuronen in de brein geactiveerd. Dit versterkt de verbinding tussen jou en de hulpverlener, waardoor de hulpverlener hetzelfde ervaart als jij en je het gevoel krijgt dat je niet alleen doorheen gaat. 

Door de verbinding met de hulpverlener en het lichaam gebeurt het volgende:

 • Het brein kan beter verwerken

 • Nieuwe verbindingen in de hersenen ontstaan

 • Je kan steeds beter met de situatie omgaan 

 • Je kan jezelf beter geruststellen

 • Heling vindt plaats

Voor welke klachten is CMFT:

 • Somatische onverklaarbaar klachten (frozen shoulder, schouder & nekklachten, buikpijn, prikkelbare darm)

 • Stressklachten/ slaapproblemen

 • Werkgerelateerde klachten (faalangst, prestatiedruk, overdreven vorm van perfectionisme, over verantwoordelijk voelen)

 • Hechting-en bindingsproblemen

 • Angst

 • Trauma, acute trauma en vroegkinderlijke trauma (trauma klachten kunnen zijn: eenzaamheid, oude pijn, schuld, schaamte, machteloosheid, onbegrepen voelen, angst etc.)

Ben je geïnteresseerd geraakt, plan een kennismakingsgesprek bij ons in voor een CMFT traject. 

bottom of page