top of page
pexels-dominika-gregušová-4127850.jpg

EYE MOVEMENT DESENSITIZATION AND REPROCESSING

Therapievorm bij klachten die aanhouden na een schokkende ervaring

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een therapievorm voor mensen die last hebben van gevolgen van een schokkende ervaring, zoals ongeval, seksueel geweld of een geweldincident. Het kan zijn dat de schokkende gebeurtenis ervoor zorgt dat je steeds angstige beelden of gedachten over hebt van verschillende klachten. Door EMDR therapie neemt de emotionele lading van de traumatische gebeurtenis af. Zo kan je weer vrij voelen van ongewenste emoties en andere klachten die hieruit voortkomen. 


Hoe ziet het in de praktijk uit:

De hulpverlener zal vragen om aan de gebeurtenis te denken, inclusief de bijbehorende beelden en gevoelens. Terwijl je hierop richt wordt je afgeleid door de vingers van de hulpverlener of geluiden die doormiddel van een koptelefoon afwisselend links en rechts wordt aangeboden. Tussendoor wordt er rust genomen en de hulpverlener vraagt je wat er in gedachten naar boven komt. Je concentreert vervolgens op datgene wat naar boven is gekomen en de hulpverlener hervat vervolgens de sessie. 

De sessies zullen ervoor zorgen dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Je zult hierdoor gemakkelijker aan de oorspronkelijk gebeurtenis denken. In Veel gevallen kunnen de herinneringen/beelden waziger of kleiner worden. Spontaan nieuwe gedachten  of inzichten kunnen ontstaan die een minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Je kan hierdoor de schokkende ervaring een plek geven. 

EMDR kan helpen na de volgende (ingrijpende) gebeurtenissen:

  • (auto) ongeval of verwonding

  • Overval

  • Mishandeling of getuige van geweld

  • Brand

  • Natuurramp

  • Oorlogssituatie

  • Verlies van een baan

bottom of page