top of page
pexels-luana-bento-2670664.jpg

  HULP BIJ TRAUMA?

Als wij het hebben over wat grote gevolgen kan hebben op je leven, welzijn en gezondheid, dan is het een traumatische ervaring. Het is te beschrijven als iemand die in een lichaam woont die nog steeds mishandeling verwacht en een psyche die continue verlating en verraad verwacht.

Wat is een trauma?

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenissen in het verleden. Iemand heeft dus een trauma wanneer diegene een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden die hij/zij tot heden nog niet heeft verwerkt. ​

Op het moment dat een traumatische ervaring niet wordt verwerkt kan het gevolgen hebben op mentaal, lichamelijk, emotionele en/of sociale vlak. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

  • Lichamelijke klachten

  • Woede, schaamte

  • Hyperactiviteit

  • Nachtmerries

  • Concentratieproblemen

  • Opnieuw herbeleven van de gebeurtenissen

  • Prikkelbaarheid, onbegrepen voelen, spanning, schrikachtig, dromerig of teruggetrokken voelen.

  • Isolement, relatieproblemen, problemen op het werk

  • Alcohol en-/of drugsmisbruik​

Soorten trauma´s:

Er zijn verschillende soorten trauma´s, namelijk enkelvoudige trauma´s en meervoudige trauma´s.  Bij enkelvoudige trauma´s is er één keer iets gebeurd wat traumatisch was voor jou. Bij meervoudige trauma´s heb je meerdere nare ervaringen gehad over een langere periode. 

Enkelvoudige trauma:

Bij een enkelvoudig trauma maakte je één keer iets ingrijpends mee, bijvoorbeeld een ongeluk of overval. Deze heel vervelende gebeurtenis heb je niet goed kunnen verwerken, en heeft vervolgens geleid tot een trauma. Enkelvoudig betekent niet dat dit trauma minder erg is dan een meervoudig of complex trauma. Beide soorten kunnen veel effect hebben op jouw leven.

Meervoudige trauma:

Als je voor een periode of meerdere keren iets vervelends hebt meemaakt kun je een meervoudig trauma ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende mishandeling, herhaald seksueel misbruik of gepest worden. Als je deze heftige gebeurtenissen niet hebt kunnen verwerken heb je een meervoudig trauma. Hierbij komen vaak ook andere klachten voor, zoals een angststoornis, een negatief zelfbeeld, vermijding of verslavingsproblemen. Een meervoudig of complex trauma kan jouw karakter en ontwikkeling beïnvloeden.

Oorzaak trauma:

Een trauma kan ontstaan wanneer iemand één of meerdere schokkende gebeurtenissen meemaakt, zoals ernstige verkeersongeluk, brand, overlijden van een dierbare, seksueel misbruik of geweld, mishandeling, verwaarlozing of een oorlogsituatie.

Wat is coaching en begeleiding bij trauma?

Bij coaching en begeleiding bij trauma wordt het of een trauma op zowel fysiek, emotioneel en mentaal vlak benaderd. Door op alle lagen de vastgezette spanning los te laten, heeft een trauma geen invloed meer op het leven van het individu. Het is een waardevol traject waar het individu later met voldoening naar zal kijken. 

Bij the Center wordt er vanuit de volgende uitgangspunten gewerkt:

  • Ruimte en voldoende veiligheid is nodig om de traumatische gebeurtenis te kunnen verwerken.

  • Trauma zet zich vast op emotioneel, mentaal en fysiek vlak. Door op alle niveau’s de opgebouwde spanning los te laten, komt er doorbraak in iemands leven.

  • Om veerkracht te vergroten is het nodig negatieve gedachten/overtuigingen die destijds in het bewustzijn zijn geplant te transformeren naar positieve, helpende gedachten en overtuigingen.

  • De ervaring betekenis te geven en een ander te vergeven zonder te hoeven vergeten brengt bevrijding en heling voor de ziel.

Bij de coaching en begeleiding sessies bij trauma wordt veelal de EMDR-methode of CMFT-methode gebruikt, dit is de meest effectieve bewezen methode bij herstel bij een opgelopen trauma. De behoefte van het individu staat voorop, dus zal er ook gekeken worden naar andere behandelopties als de voorkeur van het individu daar naar toe gaat. 

​Na de trauma coaching/begeleiding sessie kan aanvullend life coaching worden geboden aan het individu, zodat stap voor stap geleerd kan worden hoe het leven vorm gegeven kan worden naar iemands wensen en behoefte.

Mocht tijdens het traject toch blijken dat de onderliggende psychopathologie te complex is worden cliënten doorverwezen naar beter passende begeleiding.

bottom of page